Thursday, November 4, 2010

exam sudah...


erm..nak share ckit la apa yang patut:
Betulkan niat (islah wattajdid), menduduki peperiksaan untuk mencari Redha Allah.
*
Kenali (ta'yiin) kehendak peperiksaan dan dapatkan gambaran format kertas peperiksaan yang akan diduduki secara tepat dan spesifik. (sama ada ia berbentuk subjektif atau objektif, bilangan soalan, variasi soalan, bentuk-bentuk soalan (struktur, isi tempat kosong, atau sebagainya) yang akan dikemukakan nanti.

*
Kelaskan (taqsiim) peperiksaan berdasarkan kesusahan soalan yang akan dikemukakan.
*
Sebaik-baiknya buat perancangan ulangkaji strategik (Jadual mutala'ah dan muraja'ah) sepanjang sesi pengajian dan penekanan dan fokus terhadap subjek dalam lingkungan sebulan atau tiga minggu sebelum exan bermula.

*
Setkan (tathbit) markah atau CGPA untuk sesuatu subjek yang hendak dicapai, letakkan markah setinggi yang boleh untuk semua subjek sebagai pendorong, contoh ; A untuk semua subjek/ CGP 4.0 untuk subjek2 di Universiti.

*
Lakar (ilhaq) matlamat yang hendak dicapai cantik-cantik dan tampal di hadapan meja study atau di tempat tidur agar diri kita terkesan untuk mencapainya. Contoh keputusan A dalam semua subjek dalam STPM 2009.

*
Bina komuniti (ijma' wattabaadul) strategik untuk perkongsian pintar. Contoh, study group untuk subjek-subjek kritikal dengan sahabat-sahabat yang mantap dalam subjek tersebut, berkawan dengan mereka yang hero dalam sesuatu subjek dengan niat untuk tuntut ilmu darinya dan selalu merujuk kepadanya, berkongsi dan bertukar-tukar nota dan soalan dengan student dari sekolah, instutusi, universiti lain.

*
Ajar (ta'lum) kawan-kawan yang memerlukan pertolongan kita untuk memahamkan mereka, jangan pandai sorang-sorang jangan kedekut ilmu, melalui method ajar orang lain akan membuatkan kita berlipat kali ganda mudah ingat dari membaca disamping dikurniakan ganjaran yang besar di sisi Allah Taala.

*
Membiasakan diri merujuk kepada guru/pensyarah (murshid) jika tidak begitu faham dalam sesuatu subjek yang diajari sama ada direct dalam kelas atau selepas waktu pembelajaran. Dengan bertanya sebenarnya akan membuatkan kita lebih rapat dengan guru, dikenali dan diberi kepercayaan oleh mereka.

*
Kumpulkan sebanyak yang boleh contoh-contoh soalan yang lepas-lepas untuk dibuat analisis dan latih tubi, minta dari senior-senior atau cari di Bank Soalan Sekolah/Universiti, pada kebiasannya soalan tidak lari dari 5 tahun kebelakang (pengalam penulis) jika format tidak berubah. Perhatikan rentak (bentuk) soalan yang dibuat guru/pensyarah dan tackle cara nak menjawabnya.

*
Bersihkan diri dari sifat buruk sangka, merendah-rendahkan orang, membesarkan diri, takabbur, sam'ah, ujub, riak, bermusuh-musuhan, menderhakai ibubapa atau guru.

*
Jaga solat lima waktu sehari semalam dengan sempurna, amalkan wirid-wirid yang ma'thur (dari hadis yang sahih dan Al-Quran iaitu yang pernah diamalkan oleh Rasulullah atau diajar oleh Baginda sahaja) selepas solat agar disucikan dan dikuatkan jiwa menghadapi hari-hari peperiksaan nanti.

*
Pastikan FERI (Fizikal, Emosi, Rohani, Intelek) dalam keadaan seimbang dan cukup stabil sepanjang membuat persediaan menghadapi peperiksaan. Usah biarkan ia tergangu kerana akan memberi impak negatif kepada mutu menjawab peperiksaan nanti.

*
Minta ibu dan ayah doakan kejayaan kita selalu di samping kita bermunajat kepada Allah dalam sujud ketika solat di sepertiga malam.

*

Kenalpasti kelemahan kita dalam sesuatu subjek dan minta ulasan dari guru/pensyarah bagaimana untuk meningkatkan pencapaian kita dalam subjek tersebut. Seterusnya buat perancangan strategik untuk membaiki kelemahan yang ada agar terus meningkat setanding dengan orang lain. Berkorbanlah masa dan wang demi pelaburan masa hadapan.

*
Pastikan kita mencintai kesemua subjek yang kita ambil, kalau ada yang tidak berapa kita minat atau susah, paksakan diri sukakan subjek tersebut kerana ianya satu amanah ilmiah bukan hiburan, learning is fun, cuma cari pendekatan yang membuatkan kita tertarik dan minat untuk mendalami subjek tersebut, di mana ada kemahuan di situ ada jalan.


Week 1, week starting 08/11/2010

Day Time / Event Details
Selasa 09/11/2010 9:00-12:00 : GT20203 (PENGURUSAN OPERASI)
: DEWAN UTAMA
: GEOFFREY HARVEY TANAKINJAL; IFTEKHAR AMIN CHOWDHURY; JUDE WORYANTA TAUNSON; LING TAI HU
: NELSON LAJUNI
Notes: JUMLAH PELAJAR : 273 ORANG
KEPERLUAN PEPERIKSAAN : BUKU JAWAPAN.
PLUMS - 6 ORANG (JUDE WORYANTA TAUNSON)

Jumaat 12/11/2010 9:00-12:00 : GT10103 (MATEMATIK PERNIAGAAN)
: DEWAN UTAMA
: JUDE WORYANTA TAUNSON; ZAKIAH HASSAN
: EMILY YAPP HON TSHIN
Notes: JUMLAH PELAJAR : 449 ORANG
KEPERLUAN PEPERIKSAAN : BUKU JAWAPAN & TALI.Week 2, week starting 15/11/2010

Day Time / Event Details
Khamis 18/11/2010 14:00-16:00 : UW00202 (TAMADUN ISLAM DAN ASIA)
: THEATRETTE
: HAZMI BIN DAHLAN
: MOHD. FAISOL IBRAHIM
Notes: JUMLAH PELAJAR : 110 ORANG
KEPERLUAN PEPERIKSAAN : KERTAS OMR.
PEPERIKSAAN SERENTAK DENGAN UMS KAMPUS INDUK.

Jumaat 19/11/2010 9:00-12:00 : GC30103 (SALURAN PEMASARAN ANTARABANGSA)
: DEWAN UTAMA
: BRYAN LO CHING WING
: RAYMOND LIEW ANAK LUBANG
Notes: JUMLAH PELAJAR : 99 ORANG
KEPERLUAN PEPERIKSAAN : BUKU JAWAPAN & TALI.Week 3, week starting 22/11/2010

Day Time / Event Details
Khamis 25/11/2010 14:00-16:30 : GT20702 (SAINS PENGURUSAN DAN ANALISIS KUANTITATIF)
: DEWAN UTAMA
: MINAH ANAK JAPANG
: NURHAMIZA MUMIN
Notes: JUMLAH PELAJAR : 8 ORANG
KEPERLUAN PEPERIKSAAN : BUKU JAWAPAN.

No comments: